top of page
Фото автораUCAN Radio

Петро Яцик. Неймовірна історія успіху українця в Канаді

Кожна історія успіху варта того, щоб про неї дізнатися, і сьогодні ми поділимося історією одного із найвидатніших канадських бізнесменів ХХ століття, який став яскравим прикладом реалізації американської мрії.



Петро Яцик, народився у маленькому селі Верхнє Синьовидне на Сколівщині, де його сім'я жила в скромних умовах. Народжений в 1921 році, він виріс у заможній селянській родині свого батька Дмитра та матері Марії. Ця маленье село стала місцем народження одного з найяскравіших кар'єрних шляхів в історії Канади.


Юнак Петро Яцик отримав свою освіту у місцевій школі і навчався на сільськогосподарських курсах. В 1939 році, на початку Другої світової війни, він успішно закінчив шестимісячні залізничні курси і розпочав свою кар'єру як помічник машиніста. Але доля призначила йому не простий шлях до успіху.


Після смерті батька Петро взяв на себе опіку над родиною та допомагав українським повстанцям в складний час. У 1944 році, переляканий приходом Червоної Армії, він вирішив емігрувати до Німеччини. В еміграції він не тільки впорався з життєвими труднощами, але й здобув вражаючі мовні навички, вивчивши німецьку, англійську та іспанську. Це стало його природнім конкурентним перевагою у подальшому житті.


У 1947 році Петро Яцик переїхав до Канади, маючи лише "сім доларів у кишені". Він не знав байдужої роботи і готовий був докласти всіх зусиль, щоб забезпечити себе і свою родину. Його історія нагадує нам, що початкові обставини не завжди визначають наше майбутнє.


У 1950 році, разом із партнерами, Петро відкрив українську книгарню "Арка" в Торонто, і через два роки заснував меблевий магазин. Проте його справжнім проявом генія стала участь у будівельній фірмі, яка призвела до накопичення мільйонних статків. Іншими словами, Петро Яцик показав нам, що неможливого не існує, і навіть з маленькими можливостями можна досягти великих речей.

Енциклопедія українознавства
Енциклопедія українознавства


Крім свого вражаючого успіху в бізнесі, Петро став відомим патріотом та меценатом української діаспори в Канаді. За понад п'ять десятиліть він направляв значні кошти на підтримку наукових та культурних проектів. Його пожертви сприяли створенню багатотомної «Енциклопедії українознавства» та підтримували видавництво цієї важливої праці. Ще раз він нам нагадує, що навіть найбільші мрії можуть здійснитися за наявності віри та волі.

30 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page