top of page
Фото автораDmytro Gospodinov

До Дня народження Миколи Лисенка. Топ 5 найвідоміших творів композитора

Завтра виповнюється 182 рік з дня народження Миколи Лисенка, найвідомішого українського композитора, який залишив невід’ємний слід у світовій музичній спадщині. На ім'я цього великого митця названі вулиці, театри та музичні навчальні заклади. Ну а ми на UCAN Radio не можемо пройти повз цієї визначної події.


Микола Лисенко прославився не лише як автор блискучих опер "Наталка Полтавка" і "Тарас Бульба", але й як громадський діяч та талановитий культурний менеджер, що активно просував українську культуру протягом усього свого життя.

Його творчість перш за все за особистою думкоою нашої редакції асоціюється з оперою "Різдвяна ніч", яка була написана за мотивами повісті Гоголя "Ніч перед Різдвом". Цей колоритний твір насичений сценами різдвяних обрядів та мотивами народної музики. Прем’єра відбулася у Київському міському театрі 25 січня 1874 року.




Ще одним видатним твором є "Молитва за Україну", яка стала справжнім духовним гімном нації. Написаний на слова Олександра Кониського, цей твір є невід’ємною частиною історії України і звучить по всьому світу в ім’я нашої країни.




Серед найпопулярніших опер Миколи Лисенка –звісно ж і "Наталка Полтавка" і "Тарас Бульба", які займають почесне місце в репертуарі багатьох українських музичних театрів. Їхні сюжети базуються на творчості українських письменників Івана Котляревського і Миколи Гоголя відповідно.




Також варто згадати оперу "Енеїда", яка постала на основі поеми Івана Котляревського. Цей яскравий твір з сатиричним настроєм вже понад століття радує глядачів своєю витонченою музикою та глибоким змістом.


Микола Лисенко залишив незгасимий слід у музичній історії України, його твори продовжують захоплювати серця слухачів по всьому світу і надихати нові покоління митців. А ми на UCAN Radio шануймо пам'ять композитора і із вдячністю переслуховуваємо його твори!

22 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Kommentarer


bottom of page